Saturday, March 24, 2012

Adab vs. Amanah

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera . Si Gadis Hati ucapkan pada semua .
Semoga kalian berada dalam keadaan sihat sentiasa . Entry kali ini sekadar Luahan Rasa Dengan Kata !




Apa khabar semua ? Harap semua sihat sentiasa :)
Saya minta maaf sudah lama tak update . Mesti ramai yang tak follow saya dah kan ? Pertama sekali , saya minta maaf yang amat sangat sebab saya tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk menulis di blog ini . Kasihan dia . Sudah berdebu + bersawang jadinya . So , enjoy dan tolong bagi pendapat tentang entry kali ini okay :)



Definisi Adab - Tingkah laku serta tutur kata yang halus (sopan) , budi bahasa , budi pekerti yang halus , kesopanan .
Definisi Amanah - Kepercayaan yang diletakkan pada seseorang .


Okay , saya akan cerita apa sebab saya menulis sedemikian . Saya merupakan seorang pengawas sekolah . Jadi , sebagai pengawas sekolah , sudah tentu saya perlu menjalankan Amanah yang diberi oleh guru iaitu menolong guru untuk mengawasi pelajar supaya pelajar tidak melanggar peraturan sekolah . Jadi , amanah yang diberi perlu saya jalankan supaya tidak memakan diri . Agar orang tidak mengata pengawas pilih kasih atau pengawas pun langgar peraturan , jadi apa salahnya pelajar biasa pun berbuat demikian !


Jadi , semalam iaitu Jumaat , 23.3.2012 berlaku satu kejadian di mana pelajar itu nak kata melawan tidak tapi kita boleh anggap sebagai MENJAWAB balik sahajalah . Saya kini bertugas meronda di Blok A / Blok B pada waktu rehat . Jadi , sah - sah kalau loceng dah berbunyi pelajar patut faham yang mereka tidak boleh berada di dalam kelas . Mereka patut pergi makan di kantin . Tetapi tidak , ada segelintir pelajar yang suka duduk dan makan di dalam kelas . Jadi , saya sebagai pengawas yang meronda perlu menghalau mereka turun ke kantin .


Nak dibuat cerita , ada kelas di Blok B ni yang buat peraturan sendiri dengan makan di dalam kelas . Kalau sikit takpe , tapi ramai yang buat sebegitu . Jadi , saya serta rakan pengawas yang lain pun masuk ke kelas itu dan menyuruh mereka turun walaupun kami nampak mereka sedang makan . Saya tidak sihat pada waktu itu jadi saya suruh rakan setugas saya yang menyuruh mereka turun dan saya melihat mereka dari jauh .


Kawan saya tegur pelajar - pelajar tu dengan elok . Bukan kami marah - marah dan halau cara kasar . Tapi , kenapa pelajar tu menjawab macam ni "KITA ADA ADAB . TAK NAMPAK KE ORANG TENGAH MAKAN TAPI HALAU SURUH TURUN" .
Lepastu kawan pelajar itu pula dah mula nak marah - marah . Nasib baik saya tengok dari jauh je . Kalau tidak , dah tentu - tentu saya melenting masa tu . Sebagai sebagai pelajar yang paling senior , dia patut dah tau peraturan . Soal ADAB tak akan muncul kalau dia tak langgar peraturan dari awal lagi .


Jadi , apa yang patut kami perkatakan pada mereka ? Saya geram sangat sampai saya balas balik apa yang dia cakap masa tu . Selalu saya diam je kalau ada pendapat tapi melihat kawan dia dah mula marah - marah , saya menjawab macam ni , 'Kalau nak pertikaikan tindakan kami , pergi bilik disiplin . Kami hanya menjalankan amanah yang diberi ! '


Sungguh saya katakan , kalau kami pergi lapor apa yang mereka buat , senang - senang mereka boleh kena tindakan . Sebab apa yang mereka lakukan itu boleh dianggap sebagai melanggar arahan pengawas . Tapi kami tak nak memperbesarkan hal yang remeh temeh dan boleh membawa impak pada perkara lain , kami buat tak tahu je .


Jadi , persoalannya sekarang , ADAB atau AMANAH lagi penting ?

Sekian sudah Luahan Rasa Dengan Kata saya pada kali ini . Kalau ada yang sudi , bagi lah pendapat tentang perkara ini dalam komen nanti . Kalau ada yang terasa dengan entry saya ni , saya minta maaf dari hujung rambut saya hujung kaki . Tapi lain kali saya buat lagi :P *gurau*



Sekian akhirnya Luahan Rasa Dengan Kata ,
Andai ada yang terasa , ampun ku pinta .
Semoga ada yang sudi membaca ,
Kalau beri pendapat , lagi saya suka .

2 comments:

  1. yes amanah penting~ dan budak tuh supposed ikot arahan sebab peraturan sekolah! dah kata peraturan must patuh right??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Very the agree with you . Amanah lebih penting dan akan disoal di akhirat kelak .

      Delete